Mengaku Diri Nabi Ke-26 Dan Mengh1na Islam, Lelaki Ini Dibvru Polis

Aj4ran ses4t dan mengaku diri sebagai Nabi moden bukan lagi perkara baru di dalam benua nusantara. Lebih membahay4kan, pengikut-pengikut serta puak ini semakin ramai dan lebih extream tindakan mereka untuk memes0ngkan ak1dah orang lain.

Tak dinaf1kan, kebanyakan golongan yang terjeb4k dengan aj4ran ini merupakan individu beragama islam.

Mengaku sebagai n4bi, buat video h1na islam

Baru-baru ini telah kecoh di media sosial Indonesia apabila ada seorang lelaki yang telah mengaku bahawa dia adalah nabi yang ke-26.

Melalui laporan CNN Indonesia, lelaki tersebut telah membuat video dan membuka forum terbuka mengh1na orang Islam. Selain daripada itu, lelaki yang dikenali sebagai Jozeph Paul Zhang itu juga mengvgut sesiapa sahaja yang melaporkan dirinya ke pihak berkuasa.

Und4ng kemar4han ramai

Video pengakuannya itu telah mengund4ng pelbagai reaksi pengguna media sosial termasuk mendapat perhatian pihak berkuasa Indonesia.

Menurut Agus Andrianto, jurucakap polis, kes tersebut dalam siasatan dan lelaki tersebut dipercayai bukan berada di Indonesia dan sudah meninggalkan negara tersebut sejak Januari 2018.

Pel4ku duduk luar negara tetap dikenakan tindakan!

Selain itu, ada juga dakwaan mengatakan yang dia kini berada di Jerman. Namun pihak polis Indonesia mengatakan yang perkara itu tidak akan menghal4ng siasatan yang dilakukan oleh polis kerana mereka akan bekerjasama dengan pihak polis dari luar negara untuk mengesan Jozeph.

“Polis juga ada membuat pendaftaran pencarian (DPO) terhadap lelaki itu bagi membolehkan dia dihantar pulang ke Indonesia dari mana-mana negara yang dia menetap ketika ini” kata Agus Andrianto

Tambahan pula, Agus juga turut memaklumkan yang Jozeph sedar akan videonya telah mencetvskan rasa tidak puas hati dalam kalangan penduduk beragama Islam di seluruh Indonesia.

Sementara itu, Menteri Agama, Yaqut Cholil Qoumas telah menggesa pihak polis untuk bertindak teg4s terhadap mana-mana pihak yang mengh1na agama.

“Mana-mana pihak yang mengh1na agama perlu dikenakan hukvman teg4s kerana perbuatan itu bukan perkara yang boleh dipandang ringan”

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di@PENMERAH

Sumber: Utusan 

PERHATIAN: Pihak PENMERAH tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak PENMERAH juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "Mengaku Diri Nabi Ke-26 Dan Mengh1na Islam, Lelaki Ini Dibvru Polis"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*