Guru MRSM Seakan ‘Menc4bul’ Pelajar Perempuan Untuk Periksa Datang Bulan

Setiap ibu bapa pasti mempunyai hasr4t untuk menghantar anak mereka ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP) dan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) ketika umur anak mereka mencecah 13 tahun. Sememangnya, tidak dinaf1kan sekolah berasrama ini mempunyai sistem pembelajaran yang lebih sistematik dan flexible bagi para pelajar menguruskan masa untuk mengulang kaji. Baru-baru ini, tular di media sosial mengenai 1su pelajar perempuan sekolah MRSM dikatakan di ‘cabvl’ semasa guru-guru mereka memeriksa sama ada mereka benar-benar dat4ng bul4n semasa bulan Ramadan.

Meninjau di ciapan tersebut, ramai dalam kalangan pelajar perempuan yang meluahkan pengalaman ‘pah1t’ mereka yang bukan sahaja m4lu akibat di periksa dat4ng bul4n, malah menjadi travma akibat daripada perbuatan guru-guru tersebut yang ‘menyentvh’ kemalvan mereka semata-mata untuk memastikan mereka memakai tuala wanita. Tervknya…kenapa sampai ke tahap ini ‘mengan1aya’ anak orang..?

Apabila menghadapi situasi begini, sudah tentu mereka tidak berani untuk bersuara lebih-lebih lagi kepada ibu bapa mereka d3k kerana terlalu ‘m4lu’ untuk meluahkan perkara sebenar yang terjadi. 1su yang semakin hari semakin memb1mbangkan ini seolah-olah tiada t1tik n0ktah di kalangan pelajar perempuan apabila ‘marvah’ mereka tergada1 begitu saja.

Isu yang berat ini seperti ‘mengaba1kan’ b4tas aurat di antara wanita dan wanita yang bermula daripada pvsat sehingga ke lvtut. Benar, sekolah adalah tempat untuk mendidik, namun cara ini tidak sesuai untuk mendidik pelajar-pelajar perempuan tersebut untuk berlaku jujur. Sebuah persoalan mengenai 1su ini telah disuarakan oleh seorang pengguna twitter, Siti Raudzah kepada Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakroleh dari sudut pandangan islam. Namun, persoalan yang diutarakan masih belum ada jawapan daripada pihak Dr. Zulkifli.

Ibu bapa sendiri tidak pernah sentvh, ini kan pula ‘orang luar’… Kasihan mereka pasti kisah ‘h1tam’ ini membuat mereka travma sehingga sekarang. Apa-apa pun, semoga 1su ini dapat dipertengahkan dan mendapat pencerahan daripada sudut pandangan agama Islam.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di@PENMERAH

Sumber : Twitter

PERHATIAN: Pihak PENMERAH tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak PENMERAH juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "Guru MRSM Seakan ‘Menc4bul’ Pelajar Perempuan Untuk Periksa Datang Bulan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*