‘Salah Seorang P0sitif G4nja’ – Dua Pel4jar W4nita Dit4han Palsvkan B0rang Rent4s Negeri

Gara-gara memalsvkan borang rentas negeri, dua pelajar wanita sebuah kolej sw4sta telah dit4han dalam satu pemeriksaan Sek4tan Jalan Raya (SJR) Tol Bent0ng.

Palsuk4n b0rang rent4s negeri

Masing-masing berusia 22 tahun termasuk salah seorang positif dad4h jenis g4nja telah memasukkan maklumat p4lsu mengenai kolej pengajian mereka.

Dalam pemeriksaan yang dilakukan di SJR itu, kedua-dua wanita tersebut dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Kuantan dengan menaiki kenderaan sama.

Anggota bertugas di situ meragu1 kesah1han b0rang dikemukan mereka apabila mendapati c4p dan tandatangan ketua balai yang meluluskan b0rang berkenaan atas alasan menghadiri kelas adalah p4lsu yang dihasilkan dengan menggunakan mes1n peng1mbas.

Sumber: Sinar Harian

“Polis turut menemukan sal1nan b0rang kosong dengan tandatangan p4lsu dikatakan milik ketua balai polis di telefon p1ntar seorang daripada svspek, yang dipercayai digunakan bagi menghasilkan b0rang rent4s negeri itu.

“Ujian sar1ngan air kenc1ng ke atas svspek telah dijalankan dan salah seorang positif g4nja,” kata Ketua Polis Daerah Bentong Supt Zaiham Mohd Kahar.

Menurut sumber, kedua-dua pelajar berkenaan menulis borang berkenaan dengan alasan untuk memindahkan barang dan hadir kelas di Sunway University tanpa tiada c0p rasm1 bala1 dan nombor siri serta c0p 1mbasan melalui komputer.

K3s disiasat mengikut Seksyen 468 Kanun Kes3ksaan pemalsvan bagi maksud hendak men1pu, Seksyen 471 KK menggunakan surat pem4lsuan sebagai tulen dan boleh dihvkum mengikut seksyen sama yang memperuntvkkan hukvman penj4ra maks1mum tujvh tahun dan dend4.

Manakala pelajar yang didapati positif g4nja itu pula turut disiasat di bawah Seksyen 15 (1) (a) Akta Dad4h Berb4haya 1952.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di@PENMERAH

Sumber : Astro Awani

PERHATIAN: Pihak PENMERAH tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak PENMERAH juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "‘Salah Seorang P0sitif G4nja’ – Dua Pel4jar W4nita Dit4han Palsvkan B0rang Rent4s Negeri"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*