“Saya tak t4kut” – Bung Moktar Sedia Taw4r Diri Disunt1k Dahulu Vaks1n C0vid-19

Datuk Seri Bung Moktar Radin yang merupakan Alhli Parlimen  Kinabatangan hari ini memaklumkan bahawa beliau menawarkan diri menjadi antara bahan uji vaksin C0vid-19 di Malaysia.

Sedia dijadikan bahan uj1 kaj1

Menerusi Harian Metro, Timbalan Ketua Menteri Sabah itu menyatakan kesediaannya ketika  menyahut cab4ran Ahli Parlimen Sarikei semasa membahaskan peruntukan Belanjawan 2021 peringkat jawatankuasa bagi Kementerian Kesihatan (KKM) pada persidangan Dewan Rakyat.

“Untuk menyahut cab4ran Sarikei tadi, saya menaw4rkan (menjadi) orang pertama disunt1k vaks1n (C0vid-19) itu, kalau ada. Saya tidak t4kut, saya mahu sihat, panglima per4ng kena dulu.” Tegasnya.

Dicab4r Sarikei

Hal ini berikutan Ahli Parlimen Sarikei, Wong Ling Biu mendakwa beliau dan ahli keluargannya telah menjadi bahan uj1 kaj1 semasa mereka disahkan positif C0vid-19.

Dalam pada itu Wong Ling Biu turut memberi contoh keadaan anaknya yang juga atlet baling tvkul bes1 negara, Jacky Wong yang kesihatannya sering tidak k0nsisten ketika disahkan positif C0vid-19 tempoh hari.

“..kerana v1rus itu telah mati di dalam badan dia, tempoh kuarantin sepatutnya tamat lebih awal tetapi dia telah ditahan agak lama iaitu selama 73 hari sebelum dibenarkan pulang.”

“Saya berasakan ahli keluarga saya termasuk saya sendiri telah dijadikan bahan kajian semasa kami disahkan positif. Jika kita sudah mempunyai vaks1n itu, siapakah yang akan menjadi bahan kajian seterusnya?” Katanya.

Syorkan vaks1n disunt1k kepada ahli politik dulu

Jadi, beliau menyarankan vaks1n tersebut diuji terlebih dahulu kepada ahli politik bagi memasktikan keberkesanannya sebelum diberikan kepada rakyat.

“Rakyat di luar sana mengesyorkan bahawa vaks1n itu perlu diuji terlebih dahulu kepada ahli politik untuk memastikan keberkesanan vaks1n tersebut sebelum diberikan kepada rakyat.” Katanya.

Sehubungan dengan itu, Bung Moktar yang juga Ahli parlimen UMNO menjawab dengan bersedia untuk menjadi bahan uji kaji vaks1n bagi meny4hut cab4ran yang dilemp4rkan oleh Wong Ling Biu. Beliau turut menyatakan  mahu sihat dan tidak takut untuk menjadi insan terawal disunt1k vaks1n tersebut.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di@PENMERAH

Sumber: Harian Metro 

PERHATIAN: Pihak PENMERAH tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak PENMERAH juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "“Saya tak t4kut” – Bung Moktar Sedia Taw4r Diri Disunt1k Dahulu Vaks1n C0vid-19"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*