‘Jangan Seks4 Bin4tang, Hormat Semua Ciptaan Tuh4n’ – Umie Aida

Sebelum ini, viral mengenai sebuah rakaman video berdurasi 0:24 saat yang menunjukkan seorang lelaki berdiri di depan rumahnya sambil memegang senap4ng sebelum menemb4k ha1wan dipercayai anj1ng. Susulan daripada itu, Persatuan Haiwan Malaysia (Animal Malaysia) menawarkan RM2,000 kepada orang awam yang mempunyai maklumat sahih berhubung lelaki berkenaan.

Di Instagram, pelakon, Datin Umie Aida memberi kesedaran dan menyampaikan mesej kepada masyarakat bahawa semua individu perlu menghormati makhlvk ciptaan Tuh4n termasuk haiwan. Ini kerana, setiap agama mengajar manusia untuk mencintai semua hidupan tersebut.

Hargai ciptaan Tuh4n

 

View this post on Instagram

 

A post shared by My Forever Doggo (@myforeverdoggo)

Menerusi posting My Forever Doggo, mereka telah bekerjasama dengan Umie Aida bagi meningkatkan kesedaran masyarakat agar menghormati kesemua ciptaan Tuh4n. Menurut Umie Aida, jika seseorang individu itu tidak berminat memelihara ha1wan atau mencintai haiwan, mereka tidak perlu menyakiti ha1wan tersebut. Tambahnya, manusia perlu menghormati dunia haiwan dan secara tidak langsung mereka juga akan menghormati dunia kita.

Di samping iu, pelakon tersebut turut berkongsi kisah di mana anj1ng l1ar kini menjadi sasaran dan mereka dicederakan setiap hari. Lebih menyedihkan, anj1ng-anj1ng tersebut tidak bersalah dan tidak mengetahui kenapa mereka diperlakukan sebegitu. Jelas Umie lagi, kes seperti ini semakin meningkat dan semua pihak perlu memainkan peranan bagi membel4 nas1b ha1wan-ha1wan tersebut.

Hvkum memelihara anj1ng

Sebut sahaja mengenai anj1ng, sudah pasti pelbagai perseps1 akan timbul dalam kalangan masyarakat terutama mereka yang beragama Islam. Menerusi kenyataan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, terdapat perbezaan hvkum di antara ulama empat mazhab mu’tabar. Namun di Malaysia, konsep pemahaman agama Islam ber0rentasikan Mazhab Syafie. Kalau korang nak tahu, anj1ng adalah termasuk sebagai naj1s mughallazah iaitu naj1s berat. Merujuk kepada Mazhab Syafie, setiap inci bagi seek0r anj1ng itu adalah dikira sebagai naj1s.

Menurut Imam al-Nawawi, apabila terkena kenc1ngnya, naj1snya, dar4hnya, peluhnya, bulunya, air l1urnya atau mana-mana anggota dari anggota badannya yang bersih ketika ia sedang berada pada keadaan apa sekalipun, maka wajib membasuhnya dengan tujuh kali basuhan dan salah satu daripadanya adalah tanah. Manakala, menyentuh anj1ng secara sengaja kerana menaj1skan diri tanpa tujuan atau hajat adalah har4m di sisi Islam.

Sebagai ha1wan pembvru dan pemandu jalan

Kesimpulannya, terdapat rukhsah bagi mereka yang membela atau memegang anj1ng yang didahulukan hajat dan keperluan selari dengan kehendak syara. Sebagai contoh, membela anjing dengan disertakan hajat dan tujuan iaitu sebagai haiwan pemburu atau pemandu jalan untuk orang but4 dibenarkan. Di samping itu, membel4 anj1ng bagi membantu tujuan keselamatan pihak berkuasa seperti Polis dan Kastam dan juga untuk mengawal keselamatan di sekitar rumah atau sebagai ha1wan penjaga untuk menjaga ha1wan ternakan turut dibenarkan.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di@PENMERAH

Sumber: My Forever Doggo & Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

PERHATIAN: Pihak PENMERAH tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak PENMERAH juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "‘Jangan Seks4 Bin4tang, Hormat Semua Ciptaan Tuh4n’ – Umie Aida"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*