“Genggamannya lem4h, tangan agak sejuk..” – Doktor Kongsi Momen Penuh Hib4 Pesakit Merayu-Rayu Minta Air Tapi Tak Kesampaian… Dia ‘Terlelap’ Selamanya

Apa jua pekerjaan kita pasti ada momen suka duk4 yang akan dikenang sepanjang hay4t.

Begitu juga dengan seorang doktor ini yang berkongsi pengalaman merawat seorang pesawat warga emas yang sedang naz4k.

Menurut Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan, pesakit yang mengalami kegagalan buah p1nggang itu dimasukkan ke hospital kerana lesv dan munt4h-munt4h.

“Dipendekkan cerita, pesakit ni kami tak tahu bagaimana nak rawat. Jika diikutkan, dah perlu hem0dialisis sebab buah p1nggang dia tak berfungsi.

“Dah siap pasang femoral catheter untuk hemodialisis, namun melihat keadaan dia, kami b1mbang dia tak dapat harung1 prosedur itu.

Pesakit tersebut dimasukkan ke hospital kerana mengalami munt4h-munt4h dan lesv.

“Dalam keadaan begitu, jumlah air yang dia minum kami sukat baik-baik. Kami hadkan. Air kenc1ng dia pun kami sukat. Setiap militer yang masuk dan keluar dari sistem badannya dicatat rapi, ” tulisnya dalam satu hantaran di Facebook.

Namun Dr Kamarul Ariffin berkata pesakit tersebut merayu-rayu meminta air pada malam dia bertugas meskipun sudah dimaklumkan jururawat had jumlah air yang boleh diambilnya.

“Jadi, jururawat panggil saya. Pakcik, dah lebih had ni. Pakcik minum banyak sangat, tak elok untuk kesihatan.

“Belum sempat saya habiskan ayat, pakcik tu hulur tangannya dan menggengg4m leng4n saya. Gengg4man dia lem4h, dan tangan dia agak sejuk.

“Dia berkata sesuatu. Doktor, bagilah saya minum. Dia berhenti, dan tarik naf4s panjang. Bagilah saya air. Dia tarik naf4s lagi, ” katanya.

Ceritanya lanjut, pesakit tersebut tiba-tiba membuka nasal prong (tiub) yang membekalkan 0ksigen tambahan agar pernaf4san dia lebih baik.

Dr Kamarul Ariffin berkongsi momen sedih tersebut di Facebook miliknya.

“Pakcik OK tak ni? Sesak nafas ke? Soal aku sambil capai BP dan SPO² monitor. Ini alat periksa tek4nan dar4h dan kepek4tan 0ksigen dalam dar4h. Saya pasang pada pakcik.

“Bagi aku sedut udara ni (udara semulajadi) katanya sambil tutup mata dan menghidu, lalu dia sambung, bagilah minum air segar (kosong). Lepas ni, dah tak dapat dah,” katanya tenang.

“Kemudian dia telan air liur. OKlah. Saya ambilkan, ya. Tapi tak boleh banyak, kata saya lalu pergi ke pantri setelah lihat bacaan tekanan darah dia agak OK, ” katanya.

Dia berkata sesuatu. Doktor, bagilah saya minum. Dia berhenti, dan tar1k naf4s panjang. Bagilah saya air. Dia tar1k naf4s lagi.

KAMARUL ARIFFIN NOR SADAN

Doktor

Sebaik kembali dari pantri, beliau terkejut apabila melihat keadaan pesakit tersebut yang sudah tidak lagi berny4wa.

“Ketika saya kembali dari pantri bersama secawan air yang tak sampai suku penuh, saya dapati pakcik dah terlel4p.

“Saya letak cawan di meja sisi katil lant4s memeriksa pakcik. Seperti yang saya jangka, tapi harap sangat tak berlaku. Inna lillah wa inna ilaihi rajiun, ucap saya,” katanya.

Pesakit tersebut tidak sempat minum air yang dimintanya.

Dr Kamarul Ariffin berkata momen sedih itu ternyata memberi mesej yang amat berharga pada dirinya.

“Kita akan mengerti nikmatnya hidup dengan pemberian Tuhan untuk kita di dunia ni. Udara segar yang h1rup. Air ben1ng yang melegakan h4us. Perkara-perkara yang kita sering anggap kecil nilainya kerana ianya percuma.

“Di saat kematian yang semakin hamp1r, tak banyak yang kita boleh lakukan lagi. Masa dah tak banyak. Kudr4t dah habis. Kebanyakan n1kmat yang dipinjamkan, telah diambil kembali. Sebab itu benda-benda yang kecil tadi jadi besar, jadi sesuatu yang kita amat hargai, ” katanya.

Dalam pada itu, Dr Kamarul Ariffin turut mended4hkan kebanyakan pesakit yang sedang naz4k sering meminta air sebelum dijemput Ilah1.

“Haus… Saya tak berapa pasti apa fisi0loginya, mungkin juga ia satu kebetulan.

“Namun berdasarkan pengalaman saya menjaga pesakit yang ger1ng dan naz4k tetapi masih sedar, kebanyakan mereka akan meminta air tak lama sebelum aj4l menjemput, ” katanya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di@PENMERAH

Sumber: mstar

PERHATIAN: Pihak PENMERAH tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak PENMERAH juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "“Genggamannya lem4h, tangan agak sejuk..” – Doktor Kongsi Momen Penuh Hib4 Pesakit Merayu-Rayu Minta Air Tapi Tak Kesampaian… Dia ‘Terlelap’ Selamanya"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*