Ded4h Pasal Kejadian Di Wuhan Masa Covid-19 Mendad4k, Wanita Berdepan Hukum4n Penj4ra 5 Tahun

Seorang citizen journalist kini berdepan dengan hukum4n penj4ra 5 tahun kerana membuat laporan mengenai pandem1k C0vid-19 di Wuhan China.

Menurut Chinese Human Rights Defenders, Wanita 37 tahun, Zhang Zhan yang merupakan bekas peguam dan seorang aktivis sebelum ini dilaporkan hilang pada 14 Mei dan dikatakan dia dit4han sehari selepas membuat laporan mengenai wab4k di bandar itu.

Menurut sumber, penangk4pan secara rasmi itu telah disetujui oleh Kejaksaan (sebuah agensi yang bertanggungjawab atas pend4kwaan dan penyiasatan rakyat China) Daerah Baru Pudong pada 19 Jun, dan dia kini dit4han di Pusat Penahanan Daerah Baru Pudong di Shanghai.

Mog0k lapar ketika dalam tah4nan, sangat kurus dan lem4h dalam tah4nan

Dai Peiqing, peguam Zhang yang mengunjungi pusat penahanan pada 9 September dan mendapati bahawa dia memulakan mogok dimana sanggup berlapar pada 2 September sementara pegawai bertugas berusaha untuk memberinya makan secara paksa.

Zhang didakwa pada 15 September lepas atas tudvhan mengirimkan maklumat p4lsu di platform media sosial dan menerima wawancara media luar negara iaitu Radio Free Asia dan Epoch Times. Lapor Nextshark.

Wen Yu, peguam bela Zhang, mengunjunginya pada 28 September dan melaporkan bahawa dia kelihatan sangat kurus dan lem4h.

Kejaksaan Daerah Shanghai Pudong juga dilaporkan men0lak untuk mengizinkan peguam lain, Ren Quanniu, untuk memeriksa sebarang dokumen kes .Mereka mend4kwa Zhang mesti menandatangani surat amanah terlebih dahulu, walaupun keluarganya telah melakukannya.

Mahkamah mengesyorkan hukuman penjara 4 hingga 5 tahun setelah menerima tudvhan menimbulkan kekec0han dan membuat mempr0vokasi dimana menurut Radio Free Asia  tudvhan ini sering digunakan oleh pihak berkuasa terhadap aktiv1s yang mengkrit1k Parti K0munis China (PKC).

Ibu Zhang enggan bagi kerjasama?

Dikatakan, ketika kali terakhir  Wen Yu melawat Zhang beliau berada di bawah tek4nan dan ‘tak mampu nak meneruskannya’.

Peguam lain, Li Dawei, dari Gansu, mengatakan dia sukar menghubungi ibu Zhang, Dai Peiqing sepanjang kes ini. Li Dawei d4kwa pihak berkuasa juga dikatakan ada ‘masuk campvr’ dengan memberikan tek4nan kepada keluarganya.

Katanya, Dai engg4n beri kerjasama dalam memberikan maklumat terper1nci mengenai kes Zhang. Malah, Li Dawei juga mengatakan bahawa Dai ada beritahu Zhang yang penguamnya Wen Yu telah menarik balik kes tersebut memandangkan dia hanyalah satu-satunya peguambela.

“Ini bukan perkara rahsia, dan tidak melangg4r und4ng-und4ng bagi seorang peguam bela untuk berbicara dengan keluarga mengenai fakta asas kes ini atau memberikan salinan d4kwaan kepada keluarga,” kata peguam itu.

“Ini juga tidak melanggar etika profesional peguam. Dia seolah-olah melakukan tindakan tersebut atas kehendak pemerintah,” tambahnya lagi.

Apa yang Zhang dah buat?

Pada 3 Februari lepas, Zhang pergi ke Wuhan untuk membuat laporan mengenai kejad1an pandem1k C0vid-19  yang berlaku di bandar tersebut

  • Zhang ada menyiarkan beberapa cerita di media s0sial termasuk penah4nan wartawan bebas dan bagaimana keluarga-keluarga di sana diganggu setelah mereka meminta dipertanggungjawabkan semasa wab4k tersebut.
  • Polis China menuduh Zhang ‘memalsvkan’ dua perinc1an dalam laporannya, khususnya mengenai bagaimana warga Wuhan terpaksa membuat pembayaran untuk uj1an sar1ngan  COVID-19 & penduduk kota itu diduga diberikan sayur bvsuk semasa l0ckdown.

Ini bukanlah kali pertama Zhang menghadap1 masal4h dengan pihak berkuasa China. Dia dit4han pada bulan September 2019 kerana menyuarakan sokongannya terhadap pr0tes Hong Kong.

Mahkamah memaksanya untuk menjalani pemeriksaan ps1kiatri dua kali sebelum dibeb4skan pada 26 November 2019.

Selain Zhang, ada dua lagi citizen journalist iaitu Li Zehua dan Chen Qiushi dit4han oleh pihak berkuasa kerana mambuat laporan tentang pandem1k ini.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di@PENMERAH

Sumber: Twitter

PERHATIAN: Pihak PENMERAH tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak PENMERAH juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "Ded4h Pasal Kejadian Di Wuhan Masa Covid-19 Mendad4k, Wanita Berdepan Hukum4n Penj4ra 5 Tahun"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*