Demi Kek4ng C0vid-19, ‘Frontliners’ Gad4i Ny4wa Meniti Jambatan Usang Di Sabah

Peng0rbanan petugas barisan hadapan terutama kakitangan kesihatan ketika ini amatlah besar. Mana tidaknya, gel0mbang ketiga C0vid-19 khususnya di Sabah setiap hari menunjukkan angka p0sitif yang tinggi.

Kesulitan dan juga kekangan yang dihadap1 oleh mereka terutamanya semasa ingin melakukan sar1ngan kepada penduduk di kawasan pedalaman dan terpenc1l harus diberikan penghargaan.

Kongsi video peng0rbanan frontliners

Dalam satu perkongsian video di media s0sial yang tular sejak beberapa hari lalu, seorang pengguna Twitter dikenali sebagai Sapik_Z berkongsi rakaman keadaan perlu dihadapi oleh petugas kesihatan ketika menuju ke rumah di atas air.

Mereka yang memakai sut peralatan perlindungan diri (PPE) terpaksa meniti jambatan us4ng berb4haya sambil membawa perkakas untuk melakukan sar1ngan bagi penghuni rumah atas air itu.

Memang jambatan agak da1f

Video tersebut mencuri perhatian warganet kerana berasa seb4k melihat peng0rbanan yang perlu dihadap1 oleh petugas barisan hadapan kita dalam memerang1 pandem1k C0vid-19.

Ada juga yang berkongsi keadaan sama di kawasan itu beberapa tahun yang lalu ketika mereka menjejakkan kaki di perkampungan berkenaan.

Lingungilah ‘frontliners’ kami

Rata-rata warganet mengakui sebak melihat kawasan penempatan seperti itu dan juga perju4ngan ‘frontliners’ yang sanggup menempvh cabar4n demi memastikan penduduk di situ mendapat perkhidmatan kesihatan sebaiknya.

Mereka juga mendoakan agar urusan petugas barisan hadapan terus dipermudahkan ketika ini kerana mereka sedang berusaha sehabis baik membendvng penul4ran wab4k pandem1k tersebut.

Berkatilah perjuangan mereka

Semoga diberi kekuatan dan juga kesabaran

Kayu jambatan kerap dicur1

Walau bagaimanapun, melihat daripada komen-komen yang agak negat1f di posting tersebut, seorang pengguna Twitter telah menjelaskan keadaan sebenar di perkampungan atas air itu.

Menggunakan nama Carmen Kay, dia mendakwa bukanlah pihak berwajib tidak memberikan bantuan jambatan, namun setiap kali peruntukan kayu baru diberi,  pasti pada keesokkannya akan dicuri oleh individu tidak bertanggungjawab.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di@PENMERAH

Sumber: Sapik_Z

PERHATIAN: Pihak PENMERAH tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak PENMERAH juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "Demi Kek4ng C0vid-19, ‘Frontliners’ Gad4i Ny4wa Meniti Jambatan Usang Di Sabah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*