Bayi Meningg4l Dunia Dalam Kandvngan, Kurang 48 Jam Sebelum Tarikh Dijangka Bers4lin

Kegembiraan pasangan suami isteri menerima kehadiran 1nsan baru bertukar duka apabila anak yang dikandvng meningg4l dunia. Lebih menyedihkan, kemat1annya adalah kurang 48 jam daripada tarikh bersal1n yang dianggarkan doktor.

Selaku pihak yang menguruskan jen4zah, Mr Wan Cai Official berkongsi kisah duka tersebut. Kesedihan menyelubungi apabila anak syurga tersebut merupakan ahli keluarga team mereka.

Sepatutnya 27 Oktober tarikh melihat dunia

Kisah kemat1an anak syurg4 yang meningg4l dunia 9 bulan dalam kandvngan ibunya. Mohon kemaafan kerana lewat untuk membuat perkongsian tentang kisah anak syurga yang telah diuruskan oleh kami. Untuk makluman followers MWCO.

Sepatutnya 27 oktober 2020 adalah tarikh untuk anak syurg4 ini melihat dunia. Namun tarikh kelah1ran itu telah Allah tetapkan sebagai tarikh untuk menguruskan pengkebum1an jen4zah anak syurg4 ini. Ibu mana yang boleh menerima kenyataan apabila mengetahui anak yang dikandvng selama 9 bulan sudah tidak lagi berny4wa? Bapa mana yang boleh menahan rasa kesedihan apabila anak yang baru dilah1rkan sepatutnya dipangku untuk di azankan tetapi dipangku untuk dibawa ke tanah perkubur4n? Tidak boleh digambarkan dengan kata-kata kesedihan yang dilalui oleh pasangan suami isteri yang juga ibu bapa kepada anak syurg4 tersebut.

Pada 24 Oktober jam lebih kurang 02.00 pagi si suami telah membawa isterinya ke hospital. Ini kerana si isteri terasa anak di dalam kandvngannya ada tanda tanda seperti hendak dilah1rkan. Tetapi doktor memaklumkan belum ada bukaan atau tanda tanda awal anak di dalam kandvngan si ibu akan dilah1rkan. Doktor juga memaklumkan kepada si ibu anak di dalam sihat lalu menyuruh si ibu pulang ke rumah.

Anak tak bergerak

Pada 25 Oktober pula ketika bangun dari tidur si ibu dapat merasakan anak di dalam kandvngannya tidak bergerak. Ini bermaksud tiada langsung pergerakan bayi yang berlaku di dalam perutt si ibu. Lalu si isteri telah memaklumkan kepada suaminya. Si suami terus membawa isterinya untuk keluar bersarapan dengan harapan selepas makan anak di dalam kandvngan akan bergerak dan aktif semula.

Kebiasaannya sebelum ini jika anak di dalam kandvngan tidak bergerak si ibu akan terus makan atau minum. Tujuannya supaya anak di dalam kandvngan akan sentiasa bergerak dan aktif. Setelah makan dan minum si ibu mendapati anak di dalam kandvngannya tetap sama tidak bergerak seolah olah seperti ada yang tidak kena. Tanpa melengahkan masa si suami terus membawa isterinya ke hospital untuk mendapatkan kepastian tentang keadaan anaknya itu.

Setelah pemeriksaan dilakukan doktor telah mengesahkan bahawa anak dalam kandvngan si ibu sudah lagi tidak berny4wa.

Pun4h har4pan si suami disusuli dengan suara tang1san si isteri selepas mengetahui anak yang menunggu masa untuk dilah1rkan telahpun pergi buat selama-lamanya. Kalau diikutkan tinggal kurang daripada 48 jam untuk si ibu melah1rkan anaknya mengikut pada kiraan hari yang diberi oleh pihak doktor.

Anak syurg4 tidak lagi berny4wa

26 oktober 2020 ketika berada di katil wad bersal1n. Si ibu perlu melah1rkan anak syurg4nya walaupun sudah tidak lagi berny4wa. Dalam tempoh 48 jam doktor berusaha untuk membantu si ibu. Dua kali ubat dimasukkan bertujuan untuk mengeluarkan anak syurg4 dari kandvngan secara n0rmal.

27 oktober tepat jam 12.00 tengahari doktor terpaksa membuat keputusan untuk mengeluarkan anak syurg4 yang ada di dalam kandungan menggunakan cara pembed4han. Ini kerana risik0 si ibu melah1rkan secara normal tanpa tenaga selepas 48 jam dan hanya akan membah4yakan ny4wanya. Pada pukul 01.30 petang selepas dibed4h akhirnya anak syurg4 tersebut telah berjaya juga dikeluarkan oleh doktor. Alhamdulillah. Allah bantu permudahkan urusan si ibu dari menghadap1 kesul1tan yang sedang dilalui selepas kemat1an anak syurg4nya itu.

Jenazah anak syurg4 ini telah kami kebumikan di tanah perkubur4n islam Selat Klang. Salam takz1ah untuk si ibu dan si bapa. Biarpun niat untuk menimang cahaya mata kedua tidak kesampaian. Tetapi percaya dengan percaturan yang telah Allah tetapkan. Belum masa Allah izinkan untuk mempunyai zuriat. Jangan ada rasa kecew4 atau mar4h. Kerana setiap kejad1an yang berlaku punya hikmah tersendiri. Salam takz1ah untuk ibu dan bapa kepada anak syurg4 tersebut. Aulian Arsy bin Mohamad Fariz nama anak syurga diberi. Menunggu masa untuk menarik ibu dan bapanya ke dalam syurga kelak nanti!

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di@PENMERAH

Sumber: Mr Wan Cai Official

PERHATIAN: Pihak PENMERAH tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak PENMERAH juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "Bayi Meningg4l Dunia Dalam Kandvngan, Kurang 48 Jam Sebelum Tarikh Dijangka Bers4lin"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*