Bekas Pesak1t C0vid-19 Kecew4, Dipul4ukan 0rang Ramai Seperti Penjen4yah

Sejak dari awal penularan wab4k C0vid-19 di negara kita, bermacam kisah kita dengar apabila pesak1t C0vid-19 dipandang h1na oleh masyar4kat kon0nnya merekalah pembawa v1rus berkenaan.

Seperti yang dihadapi oleh seorang bekas pesak1t COVID-19 ini yang bukan sahaja terp4ksa berl4wan dengan v1rus tersebut, malah perlu berhad4pan dengan pelbagai persepsi masyarak4t.

Shakirin Al-Ikram Abd Hamid antara pesak1t daripada k3s Kluster Utama yang dijangk1ti C0vid-19 has1l uj1an cal1tan dilakukan pada 11 Oktober lalu.

Shakirin yang bekerja sebagai pembantu jualan premis pakaian di pusat beli-belah di Bandar Utama berkata, dia tidak mengalam1 gej4la tervk atau dem4m, cuma simpt0m ringan seperti sak1t send1 dan rasa hendak p1tam beberapa hari sebelum disahkan p0sitif C0vid-19.

Namun bapa kepada dua cahaya mata itu berkata lebih menyed1hkan sepanjang dia berada di wad anak dan isteri di rumah dipul4ukan masyar4kat seolah-olah mereka melakukan jen4yah.

“Sepanjang saya berada di wad, perkara paling menyed1hkan apabila anak dan isteri di rumah dipul4ukan masyar4kat seolah-olah penjen4yah.

“Sedangkan hanya saya seorang saja p0sitif C0vid-19 dan mereka negat1f serta tidak dimasukkan di hospital,” katanya.

Shakirin berkata penduduk setempat juga memberikan lay4nan ding1n kepada keluarganya malah alamat rumahnya turut disebarkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Selain itu, Shakirin berkata, dia ditvduh membu4ng gelang tangan kuarant1n sedangkan perkara itu tidak benar. Malah, ibu serta bapanya yang tinggal di bl0k sebelah serta keluarga pengasuh turut terkena tempiasnya.

“Paling menyedihkan apabila isteri mahu membeli bekalan susu dan lamp1n pakai bu4ng yang habis, tetapi tidak dibenarkan kerana orang sekeliling takut dia menjadi punc4.

“Saya cuba menggunakan khidmat penghantar, tetapi mereka men0lak kerana tidak beran1 ambil risik0.

“Apa yang berlaku menambah tek4nan ketika saya di wad kerana setiap masa memikirkan anak dan isteri di rumah, memandangkan saya ketua keluarga tetapi tidak dapat membantu ketika mereka ditinggalkan,” katanya.

 

Bagaimanapun, Shakirin meluahkan rasa syukur apabila perkongsiannya di Facebook mendapat perhatian ramai dan ada pihak yang sudi untuk menghulurkan bantuan buat keluarganya.

“Alhamdulillah, ramai memberi kata semangat dan tidak kurang tamp1l menghulurkan sumbangan.

“Salah seorangnya adalah pengurus restoran ,Shahrul Nizam Kamal yang menghantar makanan untuk keluarga saya sepanjang saya berada di wad,” katanya.

Dalam pada itu, Shakirin menyerru agar orang ramai tidak memandang serong kepada pesak1t atau bekas pesak1t C0vid-19 kerana mereka juga mangsa kepada v1rus tersebut.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di@PENMERAH

SUMBER: Harian Metro

PERHATIAN: Pihak PENMERAH tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak PENMERAH juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "Bekas Pesak1t C0vid-19 Kecew4, Dipul4ukan 0rang Ramai Seperti Penjen4yah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*