Selepas Pilihan Raya Negeri, Kami Terima H4mpir 100 Sampel

Kes Covid-19 di Malaysia akhir-akhir ini, menunjukkan peningkatan yang agak ketara terutamanya di negeri Sabah setelah berakhirnya Pilihan Raya Negeri (PRN) di negeri tersebut.

Seorang gadis yang dikenali sebagai Asriah berkongsi di Twitternya, mengenai prosedur yang dilakukan oleh petugas-petugas makmal bagi memeriksa sampel yang telah diambil menerusi uj1an swab. Tambahan pula, uj1an swab ini sangat penting dalam menentukan sama ada individu tersebut p0sitif atau negat1f C0vid-19.

Almost 100 samples

Foto: Asriah

Menurut Asriah, selepas PRN Sabah dijalankan pihak makmal menerima hampir 100 sampel yang perlu d1periksa. Malahan, terdapat satu hari pihaknya menerima hamp1r 110 sampel untuk diper1ksa. Namun, sesetengah individu menganggap pihak makmal dapat membuat pemeriksaan sampel tersebut dengan mudah dan cepat.

Proses ujian

Foto: Asriah

Asriah merupakan seorang Medical Laboratory Technician (MLT) berkongsi akan setiap prosedur yang perlu diikuti oleh setiap petugas yang berkhidmat dalam makmal tersebut. Prosesnya agak rumit dan mereka ini perlu menahan diri berjam-jam memakai suit Personal Protective Equipment (PPE).

Setiap sampel yang diterima akan melalui beberapa proses penting terlebih dahulu, bagi mengelakkan berlakunya pertukaran sampel dan sebagainya. Tidak disangkal, barisan hadapan ini sudah penat dari segi fiz1kal dan ment4l setelah melalui beberapa fasa C0vid-19.

Exhausting!

Asriah turut menjelaskan proses untuk mendapatkan keputusan ujian swab bukan satu proses yang senang dan ianya perlu diikuti dengan setiap prosedur yang telah ditetapkan. Dia turut menjelaskan proses tersebut dilakukan secara manual tanpa sebarang mesin bagi mendapatkan keputusan ujian swab.

Selain itu, Asriah turut meminta orang ramai untuk terus patuh akan SOP yang telah ditetapkan oleh kerajaan dalam memutuskan ranta1an C0vid-19.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di@PENMERAH

Sumber: Asriah

PERHATIAN: Pihak PENMERAH tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak PENMERAH juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "Selepas Pilihan Raya Negeri, Kami Terima H4mpir 100 Sampel"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*