Sor0k Dad4h Dalam Pakaian, Ini Kisah Sebenar Pramugari Malaysia Dipenj4ra di Australia

Baru-baru ini hang4t diperkatakan mengenai seorang bekas pramugari Malaysia yang ditangk4p kerana menyelvdup dad4h jenis her0in bernilai jutaan dolar dalam pakaian dalamnya tahun lalu telah dipenj4ra di Australia.

Bekas pramugari yang dikenali sebagai Zailee Zainal, 40 dijatuhkan hukum4n penj4ra selama sembilan tahun dan enam bulan oleh Mahkamah Daerah Australia.

Bagaimanapun, ibu kepada tiga orang anak itu berpeluang dibebaskan selepas menjalani hukum4n selama tiga tahun apabila hakim membuat keputusan meringankan hukum4n selepas mengambil kira alasan dia melakukan jen4yah itu bagi membantu membiayai kos perubatan anaknya.

Zailee dijatvhkan hukum4n pada tahun 2019, selepas her0in bernilai jutaan dolar ditemui tersembunyi dalam pakaian dalamnya.

Keterangan kepada mahkamah mendapati Zailee ditawarkan A$6,500 (RM19,359) untuk menyelvdup her0in dengan nilai kira-kira A$3 juta (RM8.9 juta) ke Australia.

“Ada masa kita perlu belas kas1han dalam menjatuhkan hukum4n. Anda merasa seolah-olah tidak punya pilihan lain selain melakukan jen4yah,” kata hakim itu.

Laporan juga memberitahu Zailee ang bekerja dengan syarikat penerbangan Malindo Air, menjadi m4ngsa sind1ket dad4h kerana mereka mengetahui bahawa dia sangat memerlukan wang.

Mahkamah diberitahu bahawa Zailee terpaksa menjual brownies dan Tupperware untuk mencari wang tambahan sebelum ini bagi membiayaai k0s pembed4han anaknya.

Zailee dan suaminya pernah meminta bantuan daripada rakan-rakan dengan menghantar e-mel sebelum didekati sind1ket berkenaan pada 2018 yang mengambil kesempatan di atas kesus4han dialami mereka berdua.

“Saya lem4h dan sanggup melakukan apa saja,” kata Zailee dalam pembelaannya.

Apa yang perlu dilakukannya, Zailee perlu mengambil her0in di Malaysia untuk membawa masuk ke Australian menggunakan penerbangan dan kembali ke Malaysia untuk mengambil upah seperti yang telah dijanjikan.

Antara Oktober 2018 dan Januari 2019, Zailee telah melakukan lapan perjalanan ke Australia, dan menyelvdup lebih dari 4 kilogram her0in.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di@PENMERAH

SUMBER: Astro Awani The Sun

PERHATIAN: Pihak PENMERAH tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak PENMERAH juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "Sor0k Dad4h Dalam Pakaian, Ini Kisah Sebenar Pramugari Malaysia Dipenj4ra di Australia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*