Staf Hospital Beluran Kutip Duit Dan Bina Sendiri Bilik Is0lasi Untuk Pesakit C0vid-19

Umum sedia maklum bahawa k3s p0sitif C0vid-19 di Sabah berada dalam keadaan yang membimbangkan. Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pada hari ini memaklumkan bahawa terdapat lebih daripada 200 k3s di sana dan menjadikan Sabah negeri yang mencatatkan jumlah tertinggi pandem1k ini.

Oleh sebab itu, barisan petugas kesihatan disana dilihat bertvngkus-lvmus dalam memastikan para pesak1t menerima rawatan sebaiknya.

Bertukang sendiri untuk jimat kos

Namun, kek4ngan daripada insfrastuktur dan juga kemudahan telah membuatkan petugas kesihatan terpaksa bekerja ‘lebih masa’ bagi menyiapkan persedian menghadapi gel0mbang ketiga C0vid-19 ini.

Menerusi perkongsian daripada pengguna Twitter dikenali sebagai Lina Klasik, dia telah memuat naik gambar-gambar staf di Hospital Beluran membina sendiri bilik is0lasi bagi membuat persediaan menerima pesak1t p0sitif wab4k tersebut.

Kutip duit sesama sendiri beli perk4kas bertukang

Menurut sumber, mereka mengambil inis1atif dengan bertuk4ng sendiri bagi menjimatkan k0s.  Dapat dilihat staf-staf hospital tersebut melakukan kerja-kerja tuk4ngan secara bergot0ng-roy0ng.

Tambahnya, ada sebahagian daripada perk4kas tuk4ngan merupakan hasil daripada kutip duit sesama sendiri dan tujuan mereka membina bilik is0lasi adalah untuk kemudahan sar1ngan pesakit luar.

Perlu bina bilik is0lasi diluar w4d

Menurut Lina Klasik lagi, keadaan Hospital Beluran yang agak kecil dan mempunyai wad yang terh4d membuatkan mereka membina bilik is0lasi di bahagian luar hospital.

Jadi, dengan keadaan pandem1k yang kian menular di kawasan tersebut, mereka perlu bersiap sedia dengan memastikan bilik is0lasi dapat disediakan dalam waktu yang singkat.

Sesiapa yang nak derma dialukan sekali

Di akhir muat naik tersebut, sumber turut mengucapkan terima kasih kepada orang awam yang menghulurkan derma kepada  mereka dalam membina bilik is0lasi di hospital.

Di kesempatan itu, Lina Klasik turut mengalu-alukan sumbangan berbentuk barangan buat mereka di Hospital Beluran dan boleh menghubunginya secara terus untuk sebaran maklumat.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di@PENMERAH

Sumber: Lina Klasik

PERHATIAN: Pihak PENMERAH tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak PENMERAH juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "Staf Hospital Beluran Kutip Duit Dan Bina Sendiri Bilik Is0lasi Untuk Pesakit C0vid-19"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*