“Anggap rasvah seperti n4jis..” – Nasihat Nik Ezanee Untuk Pegawai Dan Anggota

Tidak perlu dinafikan lagi kewujudan gejala rasuah di Malaysia. Apatah lagi sekiranya berlaku dalam kalangan petugas Polis Diraja Malaysia (PDRM), pasti mencalarkan imej penjawat awam.

Memetik laporan Sinar Harian, Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Nik Ezanee Mohd Faisal berkata pegawai dan anggota PDRM perlu menganggap rasvah itu sebagai naj1s.

“Wang atau apa sahaja bentuk rasuah itu harus dilihat sebagai najis, ia boleh mer0sakkan negara dan bangsa.
“Rasvah ini j1jik… Biar kita susah sikit, gaji tidak banyak… Cukup bulan kita dapat gaji yang halal,” katanya menerusi temubual khas baru-baru ini.

Selain itu, Nik Ezanee turut mengimbau semula kejadian ketika bertugas di Jabatan Siasatan Nark0tik pada 2014 dimana beliau cuba disog0kkan penjen4yah dengan wang ringgit.

“Sindiket pengedaran dad4h itu cuba memberi wang tunai sebanyak RM50,000 untuk melepaskan penjen4yah, namun saya men0lak rasu4h itu,” ujarnya.

Tambahnya, beliau turut menerapkan nilai kepimpinan melalui tauladan kepada rakan sepasukan selain akan melaksanakan tindakan ‘check and balance’ terhadap anggota polis di Petaling Jaya.

“Apabila, kita tidak menjalankan pemeriksaan terhadap individu itu, saya khuat1r sya1tan akan berb1sik kepada individu itu untuk melakukan kemungk4ran,” katanya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di@PENMERAH

Sumber : Sinar Harian (Izwan Rozlin & Ahmad Ismadi Ismail)

PERHATIAN: Pihak PENMERAH tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak PENMERAH juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

1 Comment on "“Anggap rasvah seperti n4jis..” – Nasihat Nik Ezanee Untuk Pegawai Dan Anggota"

  1. Saya sanjung penguatkuasa yg tiada rasuah… Seperti Dato’ Ayub dan tuan Nik Aznee… Rasuah akan menghancur agama dan negara, mari kita sifarkan negara kita dari rasuah…

Leave a comment

Your email address will not be published.


*