[VIDEO] Lelaki Pakai ‘Mask Ul4r’ Dalam Bas Und4ng Cem4s

Pemakaian pelitup muka kini diwajibkan di kebanyakan negara apabila seseorang itu berada di tempat awam.  Ia bertujuan untuk membendung penularan Co0vid-19 dan mask yang digunakan berfungsi untuk menapis kira-kira 95% daripada v1rus C0vid-19.

Namun, ini kisah yang terjadi di Alford, London apabila seorang lelaki bertindak menggunakan ul4r sebagai mask dalam bas menuju ke Swinton dari Manchester. Dia juga turut membiarkan ul4rnya melilit tempat pegang yang disediakan pada bas tersebut.

Guna ul4r sebagai pelitup muka

Video seorang lelaki yang menggunakan ul4r sebagai mask viral di media sosial dan mendapat perhatian netizen. Ketika kejad1an, lelaki tersebut dalam perjalanan menuju ke Manchester.

Saksi yang berada di tempat kejad1an, pada mulanya tidak perasan tentang u4r tersebut dan beranggapan ia merupakan  fancy mask yang kini menjadi trend. Namun, sangkaannya meleset apabila ternampak ul4r tersebut melilit tempat pegang yang terdapat dalam bas tersebut.

Menurut jurucakap Stagecoach di Manchester, keselamatan pelanggan dan pekerja adalah keutamaan bagi pihak mereka, dan pihaknya terkejut dengan laporan yang diterima. Insiden seperti ini harus dipandang ser1us dan mengharapkan semua pelanggan untuk mematuhi peraturan pemakaian pelitup muka dengan betul.

Pelitup muka yang disarankan

Foto: Myhealth

Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) menyarankan supaya setiap individu memakai pelitup muka jenis 3ply kerana ia lebih efektif berbanding pelitup jenis fabr1k. Pemakaian pelitup muka yang tidak mengikut p1awaian yang ditetapkan secara tidak langsung menyebabkan seseorang itu berisik0 tinggi untuk terkena jangk1tan v1rus C0vid-19.

Tambahan pula, pemakaian pelitup muka kini dianggap sebagai kebiasaan n0rma baharu yang perlu dipraktikkan setiap hari.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di@PENMERAH

Sumber: TimesNow &Myhealth

PERHATIAN: Pihak PENMERAH tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak PENMERAH juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "[VIDEO] Lelaki Pakai ‘Mask Ul4r’ Dalam Bas Und4ng Cem4s"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*