Pak4r Dedah Punc4 K3s C0vid-19 Di Malaysia Cec4h Tiga Angka

Semalam, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dalam sidang media berkaitan kemaskini k3s C0vid-19 di Malaysia memaklumkan bahawa berlaku peningkatan k3s yang agak mend4dak iaitu sebanyak 100 k3s.

Peningkatan kes sebanyak tiga angka ini menjadi persoalan dalam kalangan masyarakat apakah punc4nya dan adakah Per1ntah Kaw4lan Pergerakan akan dilaksanakan semula.

Hal ini ada dijelaskan oleh Pakar Perubatan Kesihatan Awam dan Pensyarah Perubatan Universiti Sultan Zainal Abidin, Dr Safiya Am4ran menerusi Sinar Plus yang memaklumkan bahawa punc4 berlakunya peningkatan k3s p0sitif ini adalah kerana ‘Miss1ng Link’.

‘Missing Link’ adalah punca wabak ini merebak secara tersembunyi 

Missing link berlaku apabila mereka yang sebenarnya pernah menjadi k0ntak kepada k3s tidak dapat dikesan. Ini menyebabkan pvnca k3s C0vid-19 ini terseb4r secara tersembunyi,

Beliau memberikan cont0h, Kluster Sivagangga walaupun dimaklumkan sudah tam4t, tetapi klvster-klvster lain di wilayah Utara masih akt1f.

“Bezanya hanya pada nama kluster sahaja. Hak1katnya seb4ran penyakit masih berlaku di dalam k0muniti”

“Mungkin jumpa di kedai, stesen minyak atau di mana-mana sahaja tanpa disedari.”

Sumber: Gambar Hiasan

Beliau memberitahu sukar untuk mengenal pasti penyeb4ran wab4k ini kerana ada yang dijangk1ti C0vid-19 tetapi tidak mengalami sebarang gej4la.

Kemudiannya mereka bebas melakukan aktiviti seharian dan tanpa sedar mereka telah menyebarkan v1rus kepada orang lain di sekitar mereka.

“Muncvlnya banyak kluster di wilayah Utara menunjukkan v1rus ini sudah ada di dalam komuniti.”

Hentikan seketika aktiviti s0sial

Dr. Safiya berkata jika tidak ada sek4tan buat sementara bagi aktiviti s0sial, kenduri, jamuan, kursus, kempen p0litik dan semua yang melibatkan perkumpulan dan interaksi ramai orang, usaha untuk memerang1 w4bak ini akan menjadi lebih sukar dan mungkin akan menemui jalan kegag4lan.

Sumber: Gambar Hiasan

“Untuk bantu supaya kaw4lan wab4k menjadi lebih efis1en dan efekt1f, adalah perlu untuk hadkan aktiviti berkumpulan kepada aktiviti asas seperti bekerja dan berniaga. Interaksi s0sial yang lain patut ditangguhkan lebih dahulu atau dihadkan bilangannya”

Berdasarkan jumlah kes tempatan semalam, sebanyak 100 kes p0sitif dicatatkan dengan 85 kes penul4ran tempatan. Kedah dan Sabah mencatatkan k3s tempatan tertinggi iaitu masing-masing dengan jumlah 22 dan 32.

Berkenaan 1su pelaksanaan semula Per1ntah Kaw4lan Pergerakan, masih belum ada pernyataan rasmi dari pihak kerajaan. Namun diharapkan agar kita sentiasa mematuhi perintah penjagaan diri yang telah ditetapkan agar tiada lagi peningkatan kes yang mendadak.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di@PENMERAH

Sumber: LM

PERHATIAN: Pihak PENMERAH tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak PENMERAH juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "Pak4r Dedah Punc4 K3s C0vid-19 Di Malaysia Cec4h Tiga Angka"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*