23 Negara Ini Catat Rek0d Tertinggi C0vid-19 Dil4rang Masuk Malaysia, Amerika Syarikat Mohon Penjelasan

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengeluarkan satu senarai mengenai negara yang dil4rang memasuki Malaysia kerana mencatatkan kes C0vid-19 melebihi 150,000. Amerika Syarikat antara 23 negara yang telah disenaraikan dalam senarai tersebut.

Sekat4n kemasukan ke Malaysia

Sekatan kemasukan ke Malaysia kepada Pemegang Pas Lawatan Jangka Panjang bagi negara-negara yang mencatatkan kes p0sitif #COVID19 melebihi 150,000 k3s. Sek4tan ini tidak mel1batkan rakyat Malaysia yang pulang dari negara-negara berkenaan. Berkuatkuasa 7 September 2020.

Menerusi inf0grafik yang dikeluarkan oleh Jabatan Imigresen Malaysia, kesemua pemegang pas lawatan jangka panjang bagi 23 negara yang mencatatkan k3s p0sitif C0vid-19 melebihi 150 ribu k3s, telah d1kenakan sek4tan untuk memasuki Malaysia.

Namun begitu, menerusi laporan Harian Metro, Kedutaan Amerika Syarikat (AS) di Kuala Lumpur ingin mendapatkan penjelasan lanjut daripada kerajaan Malaysia berhubung sekatan yang dikenakan terhadap pemegang pas lawatan jangka panjang yang berkuatkuasa 7 September ini.

Ingin mendapatkan penjelasan

Menurut Duta Amerika Syarikat, Kamala Shirin Lakhdir, mereka ingin mendapatkan penjelasan lebih lanjut mengenai lar4ngan yang d1kenakan. Tambahnya, adakah lar4ngan tersebut mel1batkan warga Amerika Syarikat yang tinggal di Malaysia namun kini masih berada di sana. Ujar beliau lagi, kerajaan Amerika Syarikat memberi kebenaran buat semua rakyatnya untuk keluar dari negara tersebut.

Selain Amerika Syarikat, Brazil, India, Rusia, Peru, Colombia, Afrika Selatan, Mexico, Sepanyol, Argentina, Chile, Iran, United Kingdom, Bangladesh, Arab Saudi, Pakistan, Perancis, Turki, Itali, Jerman, Iraq, Filipina dan Indonesia.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di@PENMERAH

Sumber: Kementerian Kesihatan Malaysia & Harian Metro

PERHATIAN: Pihak PENMERAH tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak PENMERAH juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "23 Negara Ini Catat Rek0d Tertinggi C0vid-19 Dil4rang Masuk Malaysia, Amerika Syarikat Mohon Penjelasan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*